In perioada postului si nu numai, prajitura de post cu bulion si gem poate fi un desert excelent, mai ales pentru pofticiosi, inlocuind cu succes orice alta prajitura pretentioasa si sofisticata.
Intr-adevar, poate nu pare foarte tentanta combinatia dintre bulion si prajitura, insa tocmai acesta va ajuta sa obtineti un aluat fraged cu un gust neutru si care da o culoare rosiatica foilor. Cei care au incercat aceasta prajitura s-au convins ca este delicioasa 🙂
Reteta prajitura de post cu bulion si gem:
Ingrediente pentru blat:
- 700 grame faina;
- 10 linguri apa;
- 10 linguri bulion;
- 1 praf de sare;
- 10 linguri ulei;
- 10 linguri zahar;
- 1,5 lingurita amoniac.
Ingrediente pentru prima crema:
- 500 ml apa;
- 4 linguri faina;
- 10 linguri de zahar;
- 250 grame unt vegetal (la temperatura camerei);
- 250 grame zahar pudra;
- esenta de vanilie.
Ingrediente pentru a doua crema:
- 400 grame gem prune (magiun);
- 3 linguri cu varf de cacao;
- esenta de rom.
Modul de preparare pentru prajitura de post:
Foi:
Prima data amestecati faina cu apa, bulionul, uleiul, zaharul, amoniacul, sarea si framantati un aluat omogen. Impartiti aluatul in 4 bucati egale si intindeti foi dreptunghiulare pe care le coaceti pe fundul unei tavi in cuptorul preincalzit pentru 8-10 minute la 180 grade.
Prima crema:
Adaugati faina, zaharul si un praf de sare in apa, le amestecati bine si le fierbeti la foc mic pana ajunge la consistenta unei smantani groase. O lasati sa se racoreasca.
Intre timp, folositi mixerul ca sa frecati untul vegetal (la temperatura camerei) cu zaharul pudra, esenta de vanilie si dupa aceea adaugati putin cate putin crema cu faina pe care ati lasat-o sa se racoreasca. Lasati crema astfel obtinuta la rece pentru jumatate de ora.
A doua crema: Amestecati gemul cu cacao si esenta de rom.
Intr-o tava asezati prima foaie pe care intindeti jumatate din crema a doua (cu gem). Dupa aceea puneti a doua foaie si intindeti uniform prima crema, iar pe a treia foaie folositi restul de crema cu gem.
O puteti acoperi cu un prosop curat si o lasati la rece pana a doua zi.
Pofta mare sa aveti!