Ciorba de legume cu bors este o reteta foarte simpla de facut care te cucereste cu aroma ei. Acest preparat culinar ofera culoare meniului de post datorita legumelor pe care le contine. In acelasi timp, te incalzeste, iti da o stare de bine, ajuta digestia si contine si vitamine 🙂
Imi plac foarte mult ciorbele de acest fel fiindca le pot servi fierbinti cu un ardei iute, mai ales in zilele geroase din aceasta perioada. Este perfecta pentru vremea de afara si pun in ea tot felul de legume, pe care le am la indemana (daca vreti puteti scoate o leguma care nu va place sau puteti adauga alte legume).
Este o ocazie buna sa consumati telina care da si un gust aparte ciorbitei, dar este si bogata in vitamina A, B, C, K, PP si minerale precum potasiu, zinc, calciu, fosfor, magneziu etc. In scop terapeutic, se folosesc radacinile tuberizate, frunzele si semintele cunoscutei legume.
Telina fiarta (eventual amestecata cu cartofi si morcov) este foarte bine digerata si tolerata de catre tubul digestiv, fiind recomandata in mod special persoanelor convalescente ori celor care, din cauza unor afectiuni gastro-intestinale, nu suporta cruditatile. Din aceste motive, telina fiarta poate avea de multe ori o aplicabilitate terapeutica mai mare decat cea consumata cruda.
Ingrediente ciorba de legume cu bors (2 portii):
- 1 ceapa mare;
- 1 morcov;
- jumatate de telina;
- 1 cartof mare;
- cateva foi de varza murata;
- 2-3 linguri pasta de tomate;
- 2 linguri de ulei;
- apa;
- piper;
- sare;
- bors (dupa gust);
Prima daca tocati ceapa marunt si o puneti la calit in putin ulei. Intre timp tocati bucatele morcovul, telina, cartoful si varza murata.
Dupa ce ati calit ceapa, adaugati morcovul si telina si cateva linguri de apa. Cand legumele incep sa se inmoaie, puneti pasta de tomate, cartofii si acoperiti cu apa. Condimentati dupa gust cu sare si piper. Acoperiti oala cu un capac si lasati sa fiarba la foc mic pana se fierb cartofii.
Inainte cu 10 minute sa luati ciorba de pe foc, adaugati varza murata si borsul.
Pofta mare!