Din pofta de chiftelute cu sos, am ajuns sa improvizez aceasta reteta, simpla de altfel. Chiftelutele cu sos de rosii sunt o piesa de rezistenta a bucatariei traditionale romanesti.
Aceste chiftelute se aseamana foarte mult cu cele de carne, la gust, consistenta si aspect 🙂 Pentru compozitie am folosit quinoa, fiind unul dintre cele mai nutritive alimente.
Se gaseste sub forma de seminte, faina, paste, lapte si fulgi. Multe dintre cerealele pentru bebelusi contin quinoa si asta pentru ca are foarte multe proprietati nutritive. Desi este considerata o cereala, quinoa este de fapt o ruda a legumelor cu frunze verzi precum spanacul, sfecla mangold sau chardul elvetian. Semintele de quinoa sunt de marimea si aspectul meiului si provin din regiunea Anzilor si America de Sud.
Arata si se prepara asemanator orezului, doar ca fierb mult mai repede. Contin proteine de cea mai buna calitate si foarte mult calciu.
Reteta chiftelute de quinoa in sos de rosii:
Ingrediente chiftelute de quinoa:
- 100 grame quinoa fiarta;
- 100 grame linte fiarta (aici gasiti o reteta de chiftele din linte si naut);
- 1 cartof mare fiert;
- 200 grame ciuperci;
- 1 ceapa medie;
- 1 morcov mare;
- un sfert de sfecla;
- 2 linguri seminte de in;
- 2 linguri faina;
- 4-5 catei de usturoi;
- 1 lingura boia dulce;
- 1 lingura curry;
- sare;
- piper.
Prima data fierbeti quinoa, lintea si cartoful separat. Intre timp caliti putin ceapa cu ciupercile pana acestea nu mai lasa apa ( nu am folosit ulei la calit, ci am pus foarte putina apa). Dati pe razatoare morcovul si sfecla.
Dupa ce a fiert cartoful, il puteti pasa cu o furculita sau il bagati la blender impreuna cu ursturoiul.
Cand ati pregatit totul, amestecati intr-un bol incapator toate ingredientele pana se transforma intr-o pasta. Din compozitia rezultata formati chiftelutele cu ajutorul mainilor, dandu-le forma de bile pe care apoi le aplatizati putin pentru a se coace mai usor.
Puneti chiftelultele in tava si le dati la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Dupa un sfert de ora, scoateti tava si intoarceti chiftelutele pe partea cealalalta si le mai lasati un sfert de ora.
Ingrediente sos de rosii:
- 1 ceapa medie;
- 200 grame ciuperci pleurotus;
- 100 grame porumb;
- 1 lingura otet;
- 400 grame pasta de rosii;
- chiftelutele de quinoa;
- sare;
- piper.
Puneti la calit ceapa cu ciupercile pleurotus impreuna cu lingura de otet. Dupa ce acestea sunt facute, puteti adauga pasta de rosii si porumbul si le lasati sa fiarba. Inainte cu cateva minute sa luati sosul de pe foc, adaugati chiftelutele si asezonati sosul cu sare si piper.
Eu am folosit acest sos cu chiftelute pentru paste si a avut aceeasi consistenta si acelasi gust ca cele „traditionale”. Au iesit foarte gustoase!
Pofta mare va doresc!