Adesea considerata o cereala, quinoa este de fapt o leguma relativ cu frunze verzi, precum spanacul si sfecla mangold. Este o ”cereala” veche redescoperita, odata numita ”aurul Incasilor” si se pronunta ”chinua”. In Peru, Chile si Bolivia, aceasta este o planta Chenpodium, acum larg cultivata pentru semintele sale nutritive, asemanandu-se cu orezul.
Semintele sunt rotunde (niste sfere mici si turtite, avand un diametru de la aproximativ 1,5 pana la 2 mm), cam de marimea semintelor de mei sau de susan si se regasesc intr-un curcubeu de culori, de la rosu la mov la verde si galben, insa forma cea mai comuna pe care o vom gasi cel mai usor la raft este cea de culoare alb-galbui.
Nu foarte cunoscuta la noi, quinoa este considerata a fi unul dintre cele mai complete alimente ale naturii, in boabe gasindu-se proteine, fier, calciu, potasiu, magneziu (potasiul si magneziul ajuta la circulatia optima a sangelor, prevenind ingrosarea arterelor), zinc, vitamina E, seleniu, mangan, cupru, fosfor, fibre.
De ce este necesara quinoa in alimentatia noastra?
In boabele acesteia se gasesc proteine mai usor de digerat decat cele din carne. In plus, sunt o sursa extraordinara de calciu mai usor de asimilat de organism decat calciul din lapte. Este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, etc.
Desi nivelul proteic este comparabil sau depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta forma de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Consumul frecvent, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace.
Pe langa proteinele sale unice, contine de asemenea, amidon, zaharuri, ulei (continut ridicat in acid linoleic esential), fibre, minerale si vitamine. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar.
Contine o balanta aproape perfecta de 8 aminoacizi (se considera a fi o proteina completa) necesari pentru dezvoltarea tesuturilor umane. Este foarte bogata in lisina, cistina si acizi-metionina, regasiti slab in alte grane. Este un complement bun pentru legumele slabe in acesti aminoacizi.
Cat de nutritiva este quinoa?
200 grame de quinoa gatita contine:
- aproximativ 240 calorii;
- 40 grame de carbohidrati (carbohidratii ofera organismului energie);
- 5 grame de fibre (fibrele ajuta la prelungirea senzatiei de satietate, controlarea poftelor si mentinerea sub control a greutatii, alaturi de imbunatatirea digestiei);
- 9 grame de proteine;
- 2.9 miligrame de fier (fierul transporta oxigenul din organism).
Beneficii:
- Previne si amelioreaza diabetul. Consumul de quinoa normalizeaza cantitatea de zahar din sange.
- Previne cancerul. Studiile recente efectuate au demonstrat ca aceasta cereala, consumata in mod frecvent, impiedica formarea cancerului la san (mai ales la femeile aflate in perioada de premenopauza), fiind totodata eficienta si in prevenirea si tratarea arterosclerozei.
- Imbunatateste calitatea laptelui matern. Mai mult, pentru ca este o sursa de fier, este indicata si viitoarelor mamici sau chiar mamelor care alapteaza. Consumata de catre mamici, contribuie la imbunatirea calitatii laptelui matern. Si copiii pot consuma aceasta cereala intrucat ajuta la dezvoltarea corecta a dintilor si oaselor.
- Scade colesterolul si previne bolile de inima.
- Nu contine gluten. Quinoa poate fi consumata de persoanele care sufera de boala celiaca. Mai mult, consumul de quinoa are consecinte pozitive si asupra colonului, sustinand dezvoltarea bacteriilor „bune” din intestine.
- Imbunatateste memoria. Este bogata in vitamina B9, care intarzie imbatranirea creierului.
Cum puteti prepara quinoa?
Quinoa este gustoasa si usor de digerat. Nu este lipicioasa la fel ca majoritatea celorlalte cereale si are o aroma delicioasa proprie.
Se prepara intr-un mod asemanator orezului, dar timpul de preparare se reduce aproape la jumatate. Prin preparare, boabele de quinoa cresc in volum de aproximativ patru ori.
Quinoa este un aliment care poate fi servit in multe feluri: budinca, cereale adaugate in salate, in supe sau sosuri. Quinoa are o textura pufoasa atunci cand este gatita si aroma usoara de nuca o face o alternativa numai buna la orez sau cuscus.
Quinoa poate fi germinata in forma sa bruta pentru a spori valoarea nutritiva. Germinarea activeaza enzimele sale naturale si multiplica continutul sau de vitamine.
O puteti gasi in special la magazinele cu produse bio sau naturiste.