Care este dieta recomandata pentru o slabire sanatoasa? Cine nu isi doreste sa arate bine, sa fie slaba, tonifiata si frumoasa? Dar, de cele mai multe ori, dietele sunt foarte greu de urmat. Nu numai ca restrictioneaza consumul alimentelor noastre preferate, dar le inlocuieste cu mancaruri destul de greu accesibile, atat din punct de vedere al disponibilitatii lor in magazine, cat si din punct de vedere al pretului.
Orice cautare pe net despre cum poti slabi iti afiseaza cel putin 10 diete care iti garanteaza pierderea in greutate in scurt timp. Este oare si sanatos? V-ati intrebat ce se intampla odata ce intrerupeti dieta si reveniti la stilul normal de alimentatie?
Aici intra si cele trei diete foarte populare pe baza de proteine: dieta Dukan, Atkins si Paleo. Intr-adevar, au rezultate surprinzatoare in materie de pierdere de kilograme, insa cred ca toata lumea este constienta de efectele dezastruoase ale acestora, care nu sunt putine. Aceste metode de a slabi rapid dezechilibreaza organismul, favorizand aparitia unor boli grave. Alimentatia bogata in proteine si grasimi si slaba in carbohidrati creste in mod dramatic riscul de a suferi de boala coronariana, accident vascular cerebral, cancer, constipatie si obezitate. De asemenea, cresterea animalelor constituie factorul principal care duce la incalzirea globala si distrugerea mediului.
Dietele de acest fel reprezinta combustibilul principal pentru distrugerea sanatatii populatiei. Desi probabil toata lumea stie in ce consta acestea, se mananca cat mai multe „animale moarte” (imi cer scuze pentru cuvantul care poate parea destul de dur, insa acesta este adevarul) si cat mai putine alimente vegetale. Carbohidratii sunt principala sursa de energie pentru corpul nostru, iar aceste diete nu fac decat sa priveze corpul de zaharul atat de necesar noua, ca sa ne induca o stare de boala (cetoza), din care rezulta slabirea in greutate. Oamenii devin prea bolnavi ca sa mai manance mult. Dietele ketogenice obliga organismul sa arda grasimi pentru energie si sa ajunga intr-o stare de ketoza prin restrictia carbohidratilor. Aceasta stare este asociata cu pierderea apetitului, ameteala, oboseala si hipotensiune.
Un exemplu foarte bun este acest documentar care prezinta efectele grasimii si ale zaharului asupra organismului dupa o luna de zile. Doi tineri decid sa isi schimbe alimentatia timp de 30 de zile, unul consumand doar grasimi si proteine, iar celalalalt doar carbohidrati.
Vedeti aici rezultatele:
[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/kQngkW8qVv8″]
Pentru a remedia aceste efecte distrugatoare si sa mascheze acelasi gust de carne de la fiecare masa, au adaugat fructe si cateva legume in programul lor. De exemplu, dieta Paleo este un plan alimentar bazat pe produse similare celor ce puteau fi consumate in perioada Paleoliticului, care dateaza de la 2,5 milioane de ani pana la 10.000 de ani in urma. Aceasta include carne slaba, peste, fructe, legume, nuci si seminte – alimente care in trecut puteau fi culese sau vanate si exclude lactatele, cerealele, zaharul, sarea si uleiurile vegetale, inafara de cel de masline. Acest plan nutritional se bazeaza pe faptul ca noi suntem formati genetic sa ne alimentam la modul acesta. Daca repeti foarte mult o minciuna, aceasta devine in cele din urma adevar.
Cand a fost intrebat daca oamenii din perioada Paleoliticului consumau in mare parte carne, antropologul Nathaniam Dominy a raspuns ca acest lucru este un mit, si ca majoritatea caloriilor proveneau din plante. Iar dupa ce a studiat oasele, dintii si genetica primatelor in intreaga sa cariera a reiesit faptul ca oamenii sunt construiti pentru a consuma vegetale.
Un alt exemplu de acest tip este dieta eschimosilor. Pentru mai mult de 6000 de ani, au trait aproape fara niciun contact cu restul lunii. Abia pe la mijlocul anilor 1800 au aparut inregistrari in legatura cu alimentatia si sanatatea lor. Aceste rapoarte ii descriau ca fiind oameni atletici in timpul tineretii, insa imbatraneau destul de repede si foarte rar ajungeau la varsta de 60 de ani. Publicarile de la jumatatea anilor 1970 incercau sa explice „Paradoxul eschimosilor” legate de sanatatea lor avand o dieta bogata in grasimi si slaba in carbohidrati si fibre. Acestea se bazau pe asimilarea uleiului omega 3 din peste. Insa adevarul este ca grasimea si nu proteinele din carnea animalelor le asigurau eschimosilor caloriile necesare supravietuirii. Faptul ca mancau carnea cruda le asigura cantitatea suficienta de carbohidrati sub forma de glicogen (gasit in muschii si ficatul animalelor) si ii tinea departe de acea stare de ketoza. Insa s-a demonstrat ca nu aveau nici pe departe o stare de sanatate buna si sufereau de aceleasi boli care exista si in zilele noastre: boli de inima, osteoporoza, paraziti, etc.
Exista o dieta potrivita fiecarui om? Da, exista! Insa nu este o dieta, este un stil de viata care te ajuta sa slabesti pe termen lung si sa iti mentii sau sa iti redobandesti sanatatea.
Cea mai buna solutie pentru revitalizarea oamenilor, reducerea costurilor pentru mancare si medicamente este aceea de a consuma alimente vegetale. Putem sa ne gandim astfel la populatiile de oameni sanatosi si activi care isi iau caloriile din vegetale si aici intra japonezii si chinezii (cartofi dulci si orez), incasii din America de Sud (cartofi), Egiptenii (grau), etc.
Trecand la ideea de a consuma cat mai mult proteine, aceasta este inteleasa total gresit. Din pacate ignoranta imbolnaveste si omoara oamenii. Acestia au probleme serioase de sanatate: boli de inima, diabet de tip 2, scleroza multipla, artrita inflamatorie care pot fi rezolvate foarte usor cu o dieta bazata pe vegetale. Iar de multe ori aceasta decizie de schimbare a stilului de alimentatie nu este facuta din cauza fricii eronate a unui alt membru de familie care crede ca va avea efecte negative, ca de exemplu lipsa de proteine.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca proteinele sa reprezinte 5% din aportul caloric al zilei (atat pentru barbati, cat si pentru femei). Asta ar insemna 38 de grame de proteine pentru un barbat care arde 3000 de calorii intr-o zi si 29 de grame de proteine pentru o femeie care arde 2300 de calorii intr-o zi. Este imposibil sa nu consumati proteinele necesare din alimentatia vegana.
Mai jos am atasat un tabel cu proteinele pe care le luati din vegetale:
O alta idee eronata o reprezinta asimilarea calciului din lapte. Probabil 90% din cei care renunta la lactate si carne sunt intrebati: „De unde iti iei calciul?”, sau eventual proteinele, despre care am vorbit putin mai sus. Multi dintre noi aparam lactatele, insa, dupa ani de cercetare, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca acestea nu fac parte din alimentatia sanatoasa. Doctorul Calin Marginean sustine ca organismul nostru se apara de aciditatea laptelui, prin scoaterea calciului din oase pe care il transforma in bicarbonat de calciu si hidroxid de calciu care va converti acidul in baza. Toate astea, ca sa putem functiona pentru ca noi ar trebui sa avem corpul bazic si asa trebuie sa ramana daca vrem sa fim feriti de boli.
Aveti grija de corpul vostru!
[…] Mancarea vegana sau de post nu e musai sa se rezume doar la fasole batuta si zacusca. Aseara am facut chiftele din linte si naut care au iesit foarte bune, satioase si mult mai sanatoase fata de cele cumparate, mai ales ca sunt pregatite la cuptor si nu prajite. Astfel sunt mai dietetice si mai usor de digerat. […]