Dragilor, de data asta am incercat o reteta simpla de falafel care a iesit si cea mai gustoasa din tot ce am mai mancat pana acum. Are doar cateva ingrediente si pot sa va spun ca a avut mare succes in familie 🙂
Binenteles ca principalul ingredient este nautul fiind o sursa excelenta de fibre, vitamina B6 si B9, acid folic, mangan, proteine si minerale precum: fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru si zinc. Poate inlocui cu succes carnea si boabele de naut se pot folosi in salate, humus, falafel sau cuscus, etc.
Pentru falafel am pregatit si un sos de usturoi raw-vegan din caju, care s-a potrivit de minune cu chiftelutele.
Ingrediente pentru chiftelutele de falafel:
- 500 grame naut;
- 1 ceapa mare si o legatura de ceapa verde (insa se pot folosi 2 cepe mari);
- 3 morcovi mari;
- 5 catei de usturoi;
- 1 lingurita curry;
- 5-6 linguri de faina;
- sare;
- piper.
Am lasat nautul la inmuiat peste noapte, l-am clatit si l-am pus la fiert 40 de minute. In acest timp am introdus ceapa, usturoiul si morcovii in robotul cu lama in S si le-am procesat. Am facut acelasi lucru si pentru naut, dupa fierbere.
Am amestecat nautul cu legumele procesate si am adaugat sare, piper, curry si faina ca sa se lege compozitia.
Dupa ce am amestecat bine si s-a incorporat totul, am modelat chiftelele si le-am asezat in tava, pe hartia de copt. Nu am avut nevoie de ulei fiindca nu s-au prins de tava.
Le-am lasat 20-30 minute pe o parte, iar cand s-au rumenit, le-am intors si le-am mai lasat 10 minute.
Ingredientele pentru sosul de usturoi:
- 100 grame caju (hidratat cel putin o jumatate de ora inainte);
- 1 lingurita de mustar;
- usturoi (dupa gust);
- 1 lingura de zeama de lamaie;
- apa (depinde cat de consistent vreti sa fie. Eu am facut sosul destul de subtire si am folosit in jur de 250 ml apa);
- sare.
Am introdus toate ingredientele in blender pana s-au transformat intr-o pasta. Atat este de simplu 🙂
Pofta mare si multa sanatate va doresc!