Sushi cu avocado si ciuperci shiitake, o mancare sanatoasa, hranitoare si usor de preparat. Fiind fan al orezului, m-am gandit sa gatesc o alta varianta de sushi, desi „gatit” e mult spus deoarece am ajuns foarte repede la produsul finit.
Cel mai bine este sa cumparati orez special pentru sushi, cel cu bobul scurt care, dupa ce este fiert se lipeste, putand fi modelat. Practic, orezul cand se pune la fiert, se amesteca cu zahar, apa si otet de orez – ii ofera gustul si consistenta specifica (eu am incercat varianta cea mai simpla – doar cu apa fiindca il consum cu sos de soia si devine deja foarte sarat, iar zaharul prefer sa il evit).
Ingediente sushi cu avocado si ciuperci shiitake:
- 300 grame de orez;
- 4-6 foi alge nori;
- 1 castravete;
- 1 ardei gras;
- 1 avocado;
- 200 grame ciuperci shiitake;
- 1 lingura ulei;
- 2 linguri sos soia;
- 2 linguri sirop de agave;
- icre de somon (vegane – le-am gasit un supermarket);
- spanac sau salata;
Fierbeti orezul pentru sushi. Acesta trebuie clatit foarte bine inainte de a-l gati astfel incat excesul de amidon de pe boabele de orez sa se spele si sa nu devina foarte lipicios.
Taiati ciupercile shiitake felii subtiri si le caliti putin in tigaie impreuna cu sosul de soia si siropul de agave pana se evapora toata apa (nu dureaza mai mult de cateva minute).
In timp ce se face orezul, este bine sa taiati ingredientele cu care o sa umpleti ruloul. Toate trebuie taiate fasii cat mai lungi: castravetele, ardeiul gras si avocado.
Dupa ce s-a racit orezul, il asezati peste foaia de nori si adaugati ciupercile, cateva feliute de avocado, castraveti, ardei gras si salata verde. Eu am pus si icre vegane de somon.
Odata ingredientele pregatite, incepe rularea. Ruloul se taie cu un cutit bine ascutit, in bucatele de aproximativ 3 cm.
Cand totul este gata, sushi se serveşte cu sos de soia şi wasabi si nu in ultimul rand cu felii de ghimbir.
Poft mare!