Varza calita, fie ca este pregatita din varza cruda sau din varza murata, merge de minune cu mamaliga calda sau rece si ardeiul iute.
Varza este bogata in vitamina C, are putine calorii si multe substante cu efect antioxidant, contine magneziu, potasiu, calciu – aceste caracteristici si multe altele o recomanda in mod special ca remediu natural impotriva unui numar mare de afectiuni.
Are cei mai puternici antioxidanti gasiti in legumele crucifere – fitonutrienti, cum ar fi tiocianatii, luteina, zeaxantina, isothiocyanates si sulforafan care stimuleaza detoxifierea enzimelor.
Bogata in vitamina K, varza ofera 85% din necesarul zilnic. Acest lucru este foarte important, nu numai pentru metabolismul osos, ci si pentru boala Alzheimer. Valoarea zilnica de 54% de vitamina C este furnizata in corp printr-o portie de varza.
Varza este, de asemenea, o sursa excelenta de fibre, vitamina B6, acid folic si mangan, precum si cantitati sanatoase de tiamina (vitamina B1), piridoxina (vitamina B6) si acid pantotenic (vitamina B5).
Aici gasiti reteta pentru sarmalute cu varza murata: https://www.deliciiraw.ro/sarmale-de-post-cu-ciuperci-si-orez-reteta-traditionala/
Ingrediente varza calita de post:
- 1 jumatate de capatana de varza murata;
- 1 ceapa medie;
- 2 morcovi;
- 1 ardei gras;
- 400 ml bulion;
- 1 lingura de ulei vegetal;
- piper;
- sare;
- 2 linguri boia dulce.
Varza murata poate iesi destul de sarata si de aceea este bine sa o spalati in cateva ape reci sau o lasati 1-2 ore sa stea in apa rece. Dupa ce o spalati, taiati cotoarele, o taiati julien si o scurgeti bine de zeama.
Intr-o oala caliti in ulei ceapa taiata marunt, ardeiul gras si morcovii. Dupa ce acestea se inmoaie, adaugati varza tocata, bulionul si o condimentati cu sare, piper si boia dulce.
Turnati putina apa ca sa nu iasa foarte seaca si nici sa nu se prinda de oala si lasati toate ingredientele sa fiarba inabusit. Pe parcurs mai puteti adauga apa si cand varza se inmoaie, inseamna ca este gata 🙂
Pofta mare!